Pszichodráma

A pszichodráma a pszichológiai és a szociológiai problémák feltárásának csoportterápiás módszere, mely eljátszatja a résztvevőkkel életük fontos eseményeit. Továbbá akció-módszer is, mely a szabad, alkotó és spontán szerepjátékból fejlődött ki. Alapjelensége tehát a cselekvésvezérelt megismerés, célja pedig a szituatív-viselkedési önismeret. Eljárásaival lehetővé válik mintázataink, ismétlődő élethelyzeteink kognitív és emocionális tudatosítása, maladaptív működési módjaink átírása.

A csoporttagok segítségével megjelenítjük belső feszültségeinket vagy társas konfliktusainkat, ami egyrészt bepillantást enged az okokba, másrészt lehetővé teszi az indulatok elvezetését, harmadrészt tartós hatású korrekciót eredményez az életszemléletben, a gondolkodásban, a viselkedésben. A gátlásoktól és az előítéletektől mentes színpadon eljátszhatod magad a problematikus helyzeteidben anélkül, hogy számodra kedvezőtlen külső vagy belső kompromisszumokra kényszerülnél, és eddig kiaknázatlan szerepekkel, magatartási módokkal kísérletezhetsz. A csoport biztonságos közegében elérhetővé válnak erőforrásaink; a kreativitás, a spontaneitás és a személyi rugalmasság, melyek a hétköznapokban is segítségedre lehetnek.

A csoport

A pszichodráma csoportmódszer, és a csoport lehetőséget ad arra, hogy felismerjük, hasonló problémákkal küszködünk, melyek összetettek ugyan, mégis fellelhetők bennük bizonyos közös nevezők. Ez a felismerés feloldja az egyedüllét-érzést, és a csoporthoz tartozás, az elfogadás élményét nyújtja. A megcsorbított énkép miatt kíméletlennek vagy elutasítónak megélt helyzetek helyébe az önbecsülésünket építő személyközi kapcsolatok kerülnek. Függetlenül élményeinktől, vétkeinktől, kudarcainktól, a csoport támogatást, összetartást és mély emberi kapcsolatokat biztosít a számunkra. Az önmegértési folyamat elindulásával a való életbeli kapcsolataink is változáson mennek keresztül.

Időtartam

A csoportok általában 100-250 órásak, és a vállalt együttműködési idő 1 évtől 3 évig tarthat. A pszichodráma időben fejti ki hatását, ezért egy-egy foglalkozás között hetek telnek el. Az első két alkalom során kipróbálhatod, mi történik egy foglalkozáson, megismerkedhetsz a leendő csoporttársaiddal, megtapasztalhatod, hogy neked való-e, és csak ezután döntesz, hogy tagja maradsz-e a csoportnak a folyamat végéig.

Árak

A csoportos önismereti képzések díja általában 1.500 – 2.500 Ft / 45 perc.

Mi történik egy foglalkozáson?

A napot egy bejelentkező körrel kezdjük, melyen ki-ki elmondja, milyen hangulatban érkezett, aktuálisan milyen belső folyamatokat él meg, illetve hogyan ment benne tovább az előző alkalommal megélt játék.

A bejelentkezés után következik a bemelegítés, melyet páros, kiscsoportos gyakorlatokkal, vagy mélyebb szinten mozgásterápiával, bodywork-kel támogatunk meg.

Miután önmagunkra és egymásra hangolódtunk, azok, akikben kikristályosodott a téma, jelentkeznek játékigényükkel. A protagonista-orientált játékra való választást különféle technikák segítik.

A nap folyamán egy-két pszichodráma játékra kerülhet sor, lehetnek még vignetták, szociometrikus állítások, csoportjátékok.

Végül zárókörrel fejezzük be a foglalkozást, melyen a nap számunkra emlékezetes, megindító, gondolatébresztő momentumait osztjuk meg egymással.